tiistai 3. kesäkuuta 2014

VAROITUKSEN SANA!

Tätä tekstiä on todella vaikea kirjoittaa. Anteeksi että blogimme hiljeni niin äkisti ilman selitystä, mutta toivottavasti ymmärrätte tämän luettuanne.

Fakta on siis se että minä  sekä Sunny olemme edelleen suomen kamaralla. Miksi? Antakaapa kun kerron. Edellisessa blogi merkinnässä kerroimme sahköpostista jonka saimme järjestöltä, jossa selitettiin uudesta laista, jonka takia pitää maksaa vakuusmaksu, jonka saa takasin kunhan saapuu perheeseen jne. Pidimme tätä Sunnyn kanssa hieman outona, koska emme löytäneet laista mitää netistä, mutta kaikki liitteet yms näyttivät kuitenkin todella vakuuttavilta. Kyselimme järjestöltä lisätietoja ja mihin maksu pitää suorittaa. Vastaus hämmensi meitä lisää. Ensimmäinen maksummehan siis meni Western Unionin kautta orpokodille etelä-afrikkaan, koska järjestö on non-profit ja tukee eri hyväntekeväisyyksiä eripuolilla maailmaa. Nyt meille kerrottiin että vakuusmaksu menisi myös sinne, mutta samalla vakuuteltiin että sen saa takaisin kun menee perheeseen.. Ei vaa käynyt meidän kaaliimme. Tässä vaiheessa mahassa alkoi tuntua todella pahalta. Rupesimme salapoliiseiksi. Googlettelimme kaikkea mahdollista ja moni asia alkoi tuntua enemmän ja enemmän huijaukselta. Järjestömme oli Chi Au Pair USA ja sen nettisivut vaikuttivat meistä aivan todellisilta eikä niissä ollut mielestämme mitään mätää, ainut asia mikä ihmetytti oli, että siellä ei kerrottu mitään näistä hyväntekeväisyys jutuista. Sitten yhtäkkiä mieleeni juolahti verrata sivustolta löytyviä sahköposteja siihen sähköpostiin jonka välityksellä olimme olleet yhteyksissä. Ei täsmännyt. Tässä vaiheessa olin hysteerinen, meitä on 90% varmasti huijattu. Olo tuntui sekopäiseltä ja epätodelliselta. Emme luultavasti siis koskaan ole olleet chi aupairin kanssa yhteyksissä vaan huijareiden jotka esittivät heitä. Seuraavana iltana saimme tähän varmistuksen kun soitin oikean chi au pair järjestön sivulta löytyvään numeroon. He eivät tienneet meistä mitään.

Maailma pysähtyi hetkeksi. Ei näin voi käydä. Ei tämä voi olla totta. Sinne meni rahat n. 1400e (onneksi ei "vakuus" maksua maksettu), Sinne meni luotto ihmisiin ja kaikista pahimmalta tuntui että sinne meni suunnitelmat. Yhtäkkiä matto vedetään alta ja olet aivan tyhjän päällä. Suunitelmat piti olla selvät seuraavan vuoden maaliskuun loppuun asti ja yhtäkkiä niitä ei olekaan. Ne vain lakkaavat olemasta ja todellisuus iskee. Joudun sittenkin olemaan suomessa pimeän talven. En koskaan tapaa super ihanalta vaikuttanutta perhettä, johon tutustumista odotin. Heitä ei ole olemassakaan. Pitää etsiä töitä, että saa maksettua au pair juttun takia otetut velat isälle.  Pitää vain tehdä jotain ja ajatella muuta ettei sekoa.

Moni varmasti miettii, että miten me ei aikaisemmin tajuttu sen olevan huijaus. Jälkeen päin tunnen itseni tyhmäksi ja minua hävettää. Miten lankesinkaan moiseen. Totuus on kuitenkin se, että huijaus oli tehty todella ammattimaisesti. Siitä esimerkkinä: he soittivat siskolleni varmistus puhelun, koska hänet oli merkitty hätäkontaktikseni papereissa ja kyselivät oliko hän tietoinen asiasta yms.
Myös kaikki paperit jotka täytimme ja asiat joita kyseltiin oli todella vakuuttavia kaikkine logoineen yms. Jälkikäteen ajateltuna, jotkut pikku pikku asiat olivat merkkejä, mutta toisaalta järjellä selitettävissä. Siinä vaiheessa kun unelmasi on toteutumassa ei tule mieleenkään mitkään huijaukset. Sitä ei halua vahingossakaan ajatella että jokin voisi olla pielessä.

Kuinka sitten alunperin päädyimme kontaktiin huijareiden kanssa? Sunny teki keväällä au pair profiilin ilmaissivustolle. Sitä kautta hänet oli bongannut "perhe", jonka äiti otti häneen yhteyttä facebookin kautta. He vaihtelivat viestejä ja jopa Sunnyn isä jutteli naisen kanssa facebookissa. Pian he tulivat molemmin puolin siihen tulokseen että Sunnysta tulee heidän au pairinsa. Perhe kertoi haluavansa tehdä au pair prosessin chi aupairin kautta ja antoi sähköpostin johon pitää olla yhteyksissä. Sunny kertoili minulle innoissaan jutun etenemisestä ja minäkin innostuin. Keksin mahtavan idean. Sunny voisi kysyä perheeltään sattuisivatko he tietämään samalta alueelta perhettä, joka tarvitsisi aupairia ja ylläri ylläri he tiesivät. Voin vaan kuvitella kuinka huijarit ovat tanssineet salsaa kun saivat kaksi uhria yhdellä iskulla. Joka tapauksessa loppu on historiaa.

Heti kun asia selvisi teimme Sunnyn kanssa rikosilmoitukset. 

Tuohon asti sain kirjoitettua postausta joskus muistaakseni lokakuussa 2013. Nyt on 3.6.2014.
Muistan vain että yhtäkkiä rupesi niin paljon ahistamaan taas koko asia, että ei vain pystynyt jatkamaan kirjoittamista. Suljin asian mielestäni yli puoleksi vuodeksi. Nyt kuitenkin haluan kertoa tarinan loppuun.

Rikosilmoitukset tehtyämme poliisi ilmoitti melkein välittömästi etteivät voi, eivätkä aio tutkia asiaa. Ei ole resursseja. Ymmärrän, mutta kyllä se suoraan sanoen vituttaa. Ja eniten ehkä ahdistaa se, että huijareilla on kaikki tiedot meistä. Kopiot passeista ja kaikki.

Mitä meille nykyään kuuluu? Onneksi aika loistavaa! Sekä minä, että Sunny aloitetaan opiskelut karelian amk:ssa syksyllä. Minä menen opiskelemaan englanninkieliselle linjalle international business:tä ja Sunny aloittaa sosionomi-opinnot. Sekavan ja katkonaisen välivuoden jälkeen säännöllinen arkirytmi ja "tulot", kuulostavat ihanalle.

Loppuun vielä pyydän ihmisiä levittämään tätä varoituksen sanaa! Muistan vieläkin kuin eilisen sen rusentavan tunteen kun tuntuu että maailma loppuu ja sitä tunnetta en toivo kenellekkään!

Joten:
1. Älä koskaan maksa mitään au pair-maksuja western unionin kautta! (viralliset tahot eivät koskaan käytä sitä)
2. Muista Skype, Skype ja Skype!
3. Jos se kuulostaa liian hyvältä, se ei luultavastikkaan ole totta!


Jos sinulla on kysymyksiä yms. asiaan liittyen, ota yhteyttä:  jane_la.box@hotmail.com 

- Jane





6 kommenttia:

  1. Ei riitä sanat kuvailemaan miten paljon vihaa tän lukeminen aiheuttaa.. Inhotuksen kylmät väreet tuli pariinki kertaan. Mulla tulee itelläni kohta vuos jenkeissä aupparina täyteen ja niin muistan sen odottavan fiiliksen just ennen lähtöö ku vihdoin oli saanu kaikki paperisotkut tehtyä ja oli ihan valmis lähtöön, tulevaisuuden suunnitelmat siinä kiinni. En tiiä miten oisin selvinny, jos ois sillon vedetty matto jalkojen alta noin. Ja raha on sit vielä asia erikseen, toi on paljon rahaa tän ikäselle tytölle.. Ei voi muuta sanoo kun tsemppiä sinne, ihanaa et ootte saanu opiskelupaikat ja elämä jatkuu taas. Jaan ehdottomasti omassa blogissa tän jos sopii, toivottavasti kukaan ei koskaan joudu kokee samallaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Ihanaa että sulla on kuitenki vuosi onnistunu :) Ja hei todellakin saa ja pitääkin jakaa!

      Poista
  2. Ei hitto. Täytyy sanoa, että mulla alko kans hälytyskellot soimaan siinä vaiheessa, ku kirjotitte siitä $1100 vakuusmaksusta. Jotenki tuntu niin huijaukselle, koska mulle just sanottiin, että ei missään nimessä tarvi maksaa sitä maksua, koska se laki ei oo ollu voimassa pitkään aikaan. Mutta nyt ku jälkeenpäin mietin vaikka mun omaa järjestöä, niin se ois voinu olla ihan hyvin huijausta koko juttu ja oisin nielly syötin ihan kympillä. Mun sähköposteihin vastas vaan aina se yks ja sama ihminen ja kaikki tuntu epätodellisen hyvälle. Mutta onneksi elämä jatkuu tämmösen jälkeenki ja raha on vaan rahaa. Onni onnettomuudessa, ei menny enempää rahaa. Maailma ois parempi paikka ku tuollaset huijarit lähetettäs Marssiin... Ärsyttää, että viattomia ihmisiä käytetään tuollalailla hyväksi. :( Tää teksti avas myös munki silmät, että ei piä luottaa kaikkeen nettihärdelliin liian paljo. Inhoan sitä, että laput näyttää logoineen just oikeilta ja sitte osottautuuki ihan huijaukseksi ja hukkaanheitetyksi. Mutta tsemppiä teille kuitenki tulevaan, ihana että ootte saanu opiskelupaikat ja tulevaisuus näyttää hyvältä kaikesta huolimatta. Sitte opintojen ohessa vaikka sinne Kaliforniaan reissun päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä itellä meni ton jäkeen vähä luotto ihmisiin ja kaikkeen... Ja kiitos, opiskelu paikat on kyllä niin jees juttu. Me ollaanki suunniteltu et kuhan saahaan rahaa kasaan ni lähdetään sitte ihan lomalle losiin :) ps. Oon lukenu sun blogii koko vuoden! Oon varmaa eläny sitä kautta mun "menetettyä" aupair vuotta :DD

      Poista
  3. Harmi kun kävi näin huono tuuri. silti on hienoa että kerrotte siitä, ehkäpä muut saa tästä vinkkejä omiin reissuihinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Siksipä juuri kerrottinkin ettei kenellekkään kävisi samoin!

      Poista

Kommentit on superii!